Zo creëer je een natuurinclusieve tuin
4 juli '23
De natuur begint in jouw eigen tuin. Wist je dat jij, door jouw tuin te vergroenen, zelfs een steentje kunt bijdragen aan een groene, leefbare stad? Een groene tuin is namelijk niet alleen fijn voor jezelf, maar óók voor biodiversiteit. En daarmee bereid je je tuin, en de omgeving, bovendien voor op het veranderende klimaat. Lees meer over 'natuurinclusief tuinieren' en maak van je tuin een klimaatbestendige en prettige plek voor mens en dier.
Voorbereid op het 'nieuwe' klimaat
Het klimaat is aan het veranderen, het weer wordt minder stabiel. De 'natuurinclusieve' stad is daarom in opmars; een groene, gezonde en levendige stad waar bewoners minder last ondervinden van bijvoorbeeld hittestress of wateroverlast. Als eigenaar van een tuin kun je hier aan bijdragen in jouw stad. Want alle tuinen in Nederland bij elkaar beslaan maar liefst zo’n 50.000 hectare. In een nieuwbouwwijk gaat het om een derde van de oppervlakte. We kunnen met elkaar dus een grote bijdrage leveren aan de groene, leefbare stad door dat deel klimaatadaptief en natuurinclusief in te richten. Hoe doe je dat? Allereerst door je tuin te vergroenen en minder de bestraten. Hierdoor maak je je tuin mooier, levendiger én klimaatbestendig.
Tegels eruit, groen erin
Groen maakt je tuin comfortabel voor jezelf, maar je helpt ook vogels, bijen en vlinders aan een fijne leefomgeving. Omringd door natuur in je tuin zitten, biedt bovendien ontspanning. En dat is weer goed voor je gezondheid. Planten zuiveren de lucht en houden je tuin koel in de zomer. Wist je dat het in stedelijk gebied op hete dagen wel 8 graden warmer is door het ontbreken van groen? Tot slot is het voor kinderen natuurlijk veel fijner spelen op gras dan op tegels. Een groene tuin is dus goed voor woongenot, ontspanning, gezondheid en plezier. Maar ook klimaabestendig; een groene, zachte bodem neemt namelijk regenwater op, wat het riool ontlast en wateroverlast voorkomt bij extreme regenval.
Natuurinclusief tuinieren, jij kan het ook!
Wil je toch een vorm van verharding in de tuin? Denk dan eens aan halfbestrating of een vlonderterras. Hiermee laat je ruimte voor tredplanten en de afwatering. Zie je, natuurinclusief tuinieren is niet moeilijk. Vooral als je het 'perfecte plaatje' loslaat en de natuur als uitgangspunt neemt. Lees jezelf eens in; dan zie je al snel dat we veel plantjes als 'onkruid' bestempelen, terwijl ze een heel nuttige functie hebben. Laat deze lekker staan! Je kunt ook compost maken van je eigen plantaardige afval en daarmee kunstmest vervangen. Zorg verder voor lekker veel diversiteit in je tuin, bijvoorbeeld met inheemse bloemenmixen, insectenhotels of vogelhuisjes.
Aan de slag? Doe je voordeel met deze tips
Weet je niet waar je moet beginnen bij het inrichten van jouw natuurinclusieve tuin? Lokale ondernemers, als hoveniersbedrijven, helpen je graag op weg. Je kunt ook een particuliere tuinontwerper of tuincoach inschakelen met kennis van natuurinclusief tuinieren. Hij of zij weet wat er mogelijk is en komt met een maatwerkadvies dat aansluit bij jouw eigen wensen. Daarnaast zijn er vele websites, apps en publicaties met informatie, praktische stappenplannen of doe-het-zelf handleidingen om aan de slag te gaan met je natuurlijke tuin. We noemen er een aantal: