6 Tips voor een natuurvriendelijke tuin
21 juni '19
Vossepolder wordt zo energiezuinig en duurzaam mogelijk gebouwd. En dan hebben we het niet alleen over de huizen. Ook het groen in de wijk hebben wij onder de loep genomen. Wij leggen de openbare ruimte niet aan, maar we hebben onze visie wel gedeeld met de gemeente. Op die manier kunnen we met elkaar de ecologie en biodiversiteit in de wijk versterken. Ooit was Vossepolder een weiland met een rijkheid aan flora en fauna. Die rijkheid hopen we op deze manier weer een beetje terug te brengen.
De visie van Rens de Rooij
Samen met hovenier Rens de Rooij bekeken we de beplanting in de openbare ruimte. We hopen straks veel inheemse planten en bomen te zien. Die trekken insecten en vogels aan, want de beplanting uit de streek kennen ze en vinden ze aantrekkelijk. Het groen zorgt er ook voor dat het water de grond in kan lopen bij regenval zodat het riool niet overbelast wordt. Verder dachten we na over een manier waarop we tuinen en openbaar groen in elkaar kunnen laten overlopen. Als grenzen vervagen, voelt je tuin groter en leef je vrijer. Daarbij kan bijvoorbeeld een egeltje vrij van openbaar groen naar jouw tuin lopen.
Goed, de gemeente zorgt dus voor een groene inrichting van de buitenruimte. Daarbij hebben wij voorstellen gedaan aan de gemeente om mooie overgangen tussen jouw tuin en het openbare gebied te maken.
Daar willen we het niet bij laten.
Graag stimuleren we jou om het ook groener te doen. Rens maakt prachtige inspiratieontwerpen die laten zien hoe je een natuurlijke tuin in Vossepolder maakt. Samen met onderstaande tips helpt hij je op weg, zodat je zelf, of samen met een hovenier, aan de slag kunt gaan.
Tip 1 – Kies voor hagen als erfafscheiding
Vaak zie je in een nieuwbouwwijk dat iedereen gelijk letterlijk het territorium afbakent met houten schuttingen. Zeg eerlijk, dat ziet er niet echt mooi uit als je rondloopt in je nieuwe wijk. Toch snap ik ook dat je privacy wilt in je tuin. Daarom mijn eerste tip: plaats bij het terras, grenzend aan je huis, eventueel twee schuttingdelen en laat daarna de erfafscheiding bestaan uit hagen of met klimop begroeide rasters. Zo geniet je in je tuin van het beste van twee werelden. Groen én privacy!
Tip 2 – Denk andersom
Vroeger – en helaas nog steeds – werden er eerst terrassen aangelegd en paden gemaakt. De gaten vulde men op met groen. Mijn visie is: denk anders. Maak alles groen in gedachten en snijd daar slechts enkele stukken uit waar je wilt gaan zitten. Door het omdenken wordt je tuin automatisch veel groener. Moet je je voorstellen hoe heerlijk ontspannen je hier straks zit.
Tip 3 - Denk na over beplanting
Natuurlijk moet je beplanting kiezen die je mooi vindt. Maar wil je insecten en vogels je tuin inlokken, kies dan voor inheemse soorten. Geen dier dat snapt wat het met een mooie palmboom, vijgenboom of olijfboom moet en dus zal het jouw tuin overslaan als je kiest voor exotische beplanting.
Tip 4 - Geef water een plek
Water verlevendigt je tuin in welke vorm dan ook. Vijvers met natuurlijk lage oevers doen het geweldig. Houd je van strak? Geen probleem. Vinden vogels en kikkers net zo leuk. Als je de randen van de vijver maar laag houdt, zodat ze de weg naar het water kunnen vinden.
Tip 5 – Creëer nestgelegenheid
Een nestkast voor vogels is zo oud als de weg naar Rome. Maar wel ontzettend leuk. Net als een insectenhotel of een fijne haag. Dit zijn voor dieren lekkere plekken om te schuilen, broeden en slapen. Met een insectenhotel geef je insecten en bijen een plek om te nestelen en te overwinteren. Mooi toch! En als je ’s ochtends wakker wordt, zie je gewoon de vogels door je tuin hippen. Kopje koffie erbij en genieten maar.
Tip 6 – Neem je tijd
Net als in een huis moet je je tuin eerst even beleven, voordat je weet hoe je hem wilt gebruiken én dus wilt inrichten. Neem een paar maanden de tijd om naar je tuin te kijken, er doorheen te wandelen en te zien hoe het licht valt. Daarna ga je een plan voor de inrichting maken. Ik heb al een aantal heel toffe inspiratievoorstellen gemaakt, die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Succes!